De laatste race van het Formule 1-seizoen 2010 is verreden, en de wereldkampioen is niemand minder dan Sebastian Vettel. Hij neemt hiermee het record van ‘jongste F1-kampioen ooit’ over van Lewis Hamilton, die een handvol dagen ouder was toen hij de titel scoorde.

Het is Vettel gegund, want hij reed wederom een foutloze race. Hij liet de rest van het veld simpelweg achter zich en knalde zo recht naar het podium toe. De kansen van Webber en Hamilton waren al vroeg in de race verkeken, maar Alonso was nog een serieuze kanshebber. Om de vereiste punten te behalen moest hij echter onder andere Vitaly Petrov voorbij, en dat lukte hem de hele race lang niet. Zijn verontwaardiging hierover maakte de slechte verliezer na afloop wild gebarend duidelijk aan Petrov, die gewoonweg een toprace reed en alle recht had om zijn positie te verdedigen.

In de eerste ronde van de race spinde Michael Schumacher, waarna Vitantonio Liuzzi er letterlijk bovenop reed. De hieruit voortkomende safetycar-periode kwam van pas voor Petrov en Rosberg, die meteen de pit in doken. Ook Webber en Alonso wisselden vrij vroeg van banden, in ronde 11 en 15, maar kwamen daardoor in het middenveld terecht. Daar vond een uitgebreid gevecht plaats tussen Kobayashi, Sutil, Kubica, Buemi, Rosberg en Hülkenberg, wat het er voor hen niet makkelijker op maakte om posities te winnen.

Hamilton had het nog een tijdlang lastig met de snelle Kubica, maar wist uiteindelijk een tweede podiumplaats te bemachtigen. Uitgaand wereldkampioen Jenson Button, die zijn kansen op het verlengen van zijn titel bij de vorige race al zag verdwijnen, werd derde.

Het einde van dit seizoen betekent ook het einde van een lange periode waarin het bandenmerk Bridgestone het F1-rubber verzorgde. Volgend jaar neemt het Italiaanse Pirelli het stokje over.

Pos Coureur Team Punten
1 S. Vettel Red Bull Racing-Renault 256
2 L. Hamilton McLaren-Mercedes 240
3 J. Button McLaren-Mercedes 214
4 N. Rosberg Mercedes-Benz GP 142
5 R. Kubica Renault 136
6 V. Petrov Renault 27
7 F. Alonso Ferrari 252
8 M. Webber Red Bull Racing-Renault 242
9 J. Alguersuari STR-Ferrari 5
10 F. Massa Ferrari 144
11 N. Heidfeld BMW Sauber-Ferrari 6
12 R. Barrichello Williams-Cosworth 47
13 A. Sutil Force India-Mercedes 47
14 K. Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 32
15 S. Buemi STR-Ferrari 8
16 N. Hülkenberg Williams-Cosworth 22
17 H. Kovalainen Lotus-Cosworth  
18 L. di Grassi Virgin-Cosworth  
19 B. Senna HRT-Cosworth  
20 C. Klien HRT-Cosworth  
21 J. Trulli Lotus-Cosworth  
T. Glock Virgin-Cosworth  
M. Schumacher Mercedes-Benz GP 72
V. Liuzzi Force India-Mercedes 21

Reacties